
In vrijwel alle sectoren staat duurzaamheid steeds meer op de agenda. Daarom is het geen verrassing dat ook de technologie-industrie zijn steentje moet bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. De term Green IT is dan ook steeds meer in het bedrijfsleven en de technologische sector te horen. Maar hoe past de cloud in dit plaatje?
Kunnen we echt duurzame keuzes maken door over te stappen naar cloud-gebaseerde infrastructuur? Het korte antwoord is ja, maar er komt meer bij kijken.
Wat is Green IT?
Green IT verwijst naar het gebruik van technologie op een manier die zowel economisch als ecologisch verantwoord is. Het richt zich op het verminderen van energieverbruik, vergroten van de energie-efficiëntie en het minimaliseren van elektronisch afval (‘e-waste’). Dit kan zowel de hardware als de software omvatten, van energiezuinige apparaten tot het slim beheren van IT-infrastructuur en datacenters.
De Cloud als duurzaam alternatief
Het idee van cloud computing is op zichzelf al een vooruitgang op het gebied van efficiëntie. Door het gebruik van gedeelde resources in plaats van het inrichten van lokale datacenters, kunnen bedrijven profiteren van schaalvoordelen en kostenefficiëntie. Maar cloud computing heeft nog meer voordelen, vooral als we kijken naar de groene aspecten van technologie:
1. Efficiëntie door schaling
De grootste cloudproviders zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud, hebben enorme datacenters die gebruik maken van de nieuwste technologieën voor energiebeheer en automatisering. Deze hyperscalers profiteren van economies of scale: door grootschalige infrastructuur te centraliseren, kunnen ze beter middelen verdelen en hun systemen optimaal afstemmen om energieverbruik te minimaliseren. Kleinere bedrijven zouden deze optimalisaties nooit op dezelfde schaal kunnen bereiken.
2. Gebruik van hernieuwbare energie
Een ander belangrijk voordeel van de cloud is dat grote cloudproviders steeds meer inzetten op hernieuwbare energie. Google Cloud bijvoorbeeld, draait al sinds 2017 op 100% hernieuwbare energie en werkt actief aan het compenseren van de CO₂-uitstoot van de rest van hun infrastructuur. Microsoft Azure heeft ambitieuze doelen om in 2030 CO₂-negatief te zijn, en AWS heeft zijn eigen initiatieven voor groene energie en verduurzaming.
Door je infrastructuur naar de cloud te verplaatsen, kun je profiteren van de groene energie die deze aanbieders gebruiken en de CO₂-uitstoot van je eigen datacenteractiviteiten verminderen.
3. Optimalisatie van cloudresources
In de cloud is er meer ruimte om workloads dynamisch te schalen op basis van de vraag. Dit betekent dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt en dat resources niet onnodig draaien. Het is dus veel makkelijker om verspilling te voorkomen. Door gebruik te maken van serverless computing, auto-scaling en geoptimaliseerde cloudomgevingen kun je de benodigde rekenkracht efficiënt gebruiken, wat zowel kosten als energie bespaart.
De duurzaamheid van Cloud en Green IT
Het lijkt misschien tegenstrijdig dat de cloud zoveel energie verbruikt, aangezien we afhankelijk zijn van grote datacenters die enorme hoeveelheden stroom vereisen. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat de cloud, als de juiste keuzes worden gemaakt, een veel groenere oplossing kan zijn dan traditionele on-premise datacenters.
Veel cloudproviders hebben een duidelijk klimaatbeleid en werken samen met duurzaamheidsorganisaties om hun CO₂-impact te verlagen. Door de cloud te gebruiken in plaats van on-premise datacenters te runnen, profiteer je niet alleen van groene energie maar ook van efficiëntie-verbeteringen die deze aanbieders hebben gerealiseerd in hun datacenteroperaties.
Hoe kun je zelf bijdragen aan Green IT in de Cloud?
Als je als bedrijf of organisatie de overstap maakt naar de cloud, zijn er verschillende manieren waarop je de voordelen van Green IT kunt benutten:
- Kies een groene cloudprovider: Kies een cloudprovider die transparant is over hun energieverbruik en gebruik van hernieuwbare energie. De grote hyperscalers hebben deze gegevens meestal beschikbaar.
- Optimaliseer je cloudgebruik: Maak gebruik van auto-scaling en serverless technologie om resources alleen in te schakelen wanneer je ze nodig hebt. Dit voorkomt verspilling van energie.
- Implementeer cloudbeheer en monitoring: Gebruik tools om je cloudomgeving continu te monitoren op overbodig gebruik en om je energieverbruik te optimaliseren. Door bewust om te gaan met cloudresources kun je kosten verlagen en je ecologische voetafdruk verkleinen.
- Verlaag je data-gebruik: Vermijd onnodige datatransfers en zorg ervoor dat je data lokaal opslaat in regio’s die het dichtst bij je gebruikers liggen. Dit voorkomt overbodige energiekosten door datatransmissie.
De cloud als groene oplossing
De cloud biedt een enorme kans om groener te werken, maar alleen als we het bewust gebruiken. Green IT in de cloud gaat verder dan alleen het kiezen van een leverancier; het draait om slim gebruik maken van resources, het optimaliseren van infrastructuur en het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. De cloud is een belangrijke partner in het behalen van een groenere toekomst, zowel voor je organisatie als voor onze planeet.
Wil je weten hoe je je cloudomgeving kunt optimaliseren voor duurzaamheid? Neem contact met ons op voor advies op maat!